Živé pivo – tak se obecně označuje přítomnost ušlechtilých kvasinek, které zbyly z procesu vaření piva. Piva, která nebyla pasterizovaná a filtrovaná, se značným množstvím živých kvasinek, se nazývají živá piva. Obvykle jde o piva řemeslně vyrobená v malých pivovarech.
Čerstvé, dobře vařené pivo, které cestovalo jen malý počet kilometrů, bude vždy lepší než ekvivalentní pivo, které opustilo pivovar před několika měsíci, prošlo pasterizací a filtrací a ztratilo podstatné zdraví prospěšné látky. Většina točených piv, která cestovala na velkou vzdálenost jsou dnes pasterizována, takže bez důležitých živých kvasinek. Je to proto, že pasterizovaný import sudu piva vydrží déle. Nepasterizovaná piva jsou náchylná na skladování a jejich trvanlivost je udávána 30 dní, i když víme, že při dobrém skladování vydrží i o něco déle. Některé bary i přes to drží pár kohoutků určených pro místní řemeslná piva a zajišťují kvalitní a čerstvé pivo pro svoje hosty.
Rozdíl nefiltrovaných piv a filtrovaných je většinou ve vzhledu a v určitém stupni chuti. Při vaření piva máte v podstatě 3 věci, které mohou být ponechány v pivu po jeho vaření: zbytky kvasinek, bílkovin a chmelových částic.
V domácím pivovaru pivovarské kvasnice zůstávají v pivu, aby se umožnila úprava piva a tvorba CO2 v láhvi. V komerčně dostupném pivu je produkt obvykle přefiltrován, nasycen silou a stočen do láhve.
Provedené studie naznačují, že mírná konzumace piva může mít skutečné zdravotní výhody. Tyto výhody se zvyšují konzumací nefiltrovaných nepasterizovaných piv, vyrobených přirozeně, řemeslnou výrobou.
Co je na řemeslném pivu nejzdravější ?
1) Řemeslné pivo je přátelské k srdci – mírná konzumace řemeslného piva je spojena s nižším kardiovaskulárním rizikem. Antioxidanty jsou důležité pro zdraví srdce.
2) I mozek ocení zdraví z piva – vědci v Bostonu zjistili, že pití piva může podpořit zdraví mozku. Vědci se domnívají, že je to způsobeno tím, že alkohol má schopnost ředit krev, a tím pomáhá zabránit tvorbě krevních sraženin. Ovšem pozor na nadměrné pití, které může způsobit atrofii mozku.
3) Řemeslné pivo je plné vitamínů skupiny B, tím pití řemeslného nepasterizovaného, nefiltrovaného piva může pomoci zlepšit vaše duševní zdraví. Snižuje úzkost a deprese. Pijte piva, která obsahují dostatek živin, jako je protein, vitamín B, železo, niacin, riboflavin a hořčík. Většina nepasterizovaných a nefiltrovaných piv již tyto složky obsahuje.
4) Nefiltrované nepasterizované pivo je enzymatický nápoj.
Nefiltrované nepasterizované pivo je dnes již možné objednat i on line při vyzvednutí druhý den, budou zachovány všechny důležité složky i živé kvasinky . Pivo zasílá například Žacký pivovar Auersperg. https://www.pivovarauersperg.cz/
Poslední výzkumy živých piv naznačují, že nefiltrované a nepasterizované pivo by mohlo pomoci zabránit Alzheimerově chorobě. Nemoc, která postihuje téměř 500 000 lidí ve Spojeném království, je spojena s vysokými hladinami hliníku, ale křemík v pivu může tyto škody kompenzovat. Studie z roku 2008 publikovaná v časopise Food and Chemical Toxicology zjistila, že křemík byl schopen snížit příjem hliníku v zažívacím traktu a zpomalit akumulaci kovu v těle a mozkové tkáni. Ale pozor: University College v Londýně zároveň ve studii varovala, že muži, kteří pijí více než dvě pinty piva denně by mohli utrpět ztrátu paměti. 😊